ДО ПИТАННЯ ПРО ВПЛИВ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ОБРОБКИ ПОВЕРХОНЬ

Автор(и)

  • О. П. Ящук Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна, Україна

Ключові слова:

Гидроструменеви технологии .

Анотація

Серед способів впливу на матеріали провідне місце займають гідро струменеві технології, суть яких полягає у використанні як інструмент струменя рідини високого тиску. Відомо, що на ефективність обробки впливають різні чинники, наприклад такі параметри, як час обробки, розмір абразивних частин і їх концентрація, довжина струменя і інша.
Механічна активація робочого тіла відбувається в результаті взаємодії рухливої рідини з нерухомими елементами робочої камери, виконаними і розташованими так, щоб найефективніше формувати потік з різко вираженою не лінійністю просторового розподілу миттєвих швидкостей рідини як по величині, так і по напряму.
В даний час більшість теоретичних і експериментальних досліджень у сфері науковий методичного забезпечення технології ГСО ведуться по двох напрямах:
– здобуття високоенергетичного струменя за рахунок вибору раціональних геометричних параметрів проточної частини устаткування ГСО;
– вивчення процесу взаємодії гидроабразівного струмені з оброблюваним матеріалом (продуктивність різання і якість обробленої поверхні) з метою вибору оптимальних режимів обробки.
На сьогоднішній день відсутня цілісна фізична концепція, в рамках якої знаходить своє несуперечливе пояснення основний ефект струминних технологій, обумовлений локальним поверхневим руйнуванням різних конструкційних матеріалів в місці дії на них струменя рідини.

Посилання

УДК. 621.924.93

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Ящук, О. П. (2021). ДО ПИТАННЯ ПРО ВПЛИВ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ОБРОБКИ ПОВЕРХОНЬ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 63–64. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/74669