СТВОРЕННЯ ЗАВІХРЮВАЧІВ ПОТОКУ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ЇХ ВПЛИВУ НА ХАРАКТЕРИСТИКУ МЕРЕЖІ

Автор(и)

  • М. В. Лобуренко Сумський державний університет, м. Суми, Україна, Україна
  • А. А. Папченко Сумський державний університет, м. Суми, Україна, Україна

Ключові слова:

Насос, вихровий рух.

Анотація

На сьогоднішній день підвищення енергоефективності насосів є складним завданням. ККД динамічних насосів майже досяг свого максимального значення. Але для оптимальної роботи поважно не лише ККД насоса, а погоджена робота насоса і мережі як системи.

Для підвищення ефективності планується використання вихрового руху на основі природних процесів. В результаті спостереження і аналізу деяких природних процесів руху рідин і газів було встановлено, що всі вони мають вихровий характер. Про це свідчить звивистий характер річок, утворення вихрових воронок, під час стікання рідини, вихрове утворення торнадо і смерчів і, навіть, спіральність галактик. Оскільки рідина рухається по шляху найменшого опору, такий вихровий рух обумовлений найменшими втратами енергії. За таких умов була зроблена спроба забезпечення перебігу рідини в трубопроводі із структурою наближеною до природної.

У роботі представлені результати фізичного моделювання вихрового перебігу рідини в трубі круглого перерізу з метою дослідження втрат натиску по довжині трубопроводу залежно від кінематичних характеристик потоку.

Біографії авторів

М. В. Лобуренко, Сумський державний університет, м. Суми, Україна

асп.

А. А. Папченко, Сумський державний університет, м. Суми, Україна

к.т.н., доц.

Посилання

УДК 621.22

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Лобуренко, М. В., & Папченко, А. А. (2021). СТВОРЕННЯ ЗАВІХРЮВАЧІВ ПОТОКУ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ЇХ ВПЛИВУ НА ХАРАКТЕРИСТИКУ МЕРЕЖІ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 156–157. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/73786