РОЗРАХУНКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕПЛОВОГО СТАНУ ПРИМІЩЕНЬ

Автор(и)

  • С. О. Хованський Сумський державний університет, м. Суми, Україна, Україна
  • І. П. Гречка НТУ “Харківський політехнічний інститут”, м. Харків, Україна, Україна

Ключові слова:

Теплоенергія.

Анотація

Сьогодні як ніколи гостро коштує питання економії теплоенергії у зв'язку з енергетичною кризою, яка є причиною багатьох негативних явищ в економіці України. Майже 30 % всій виробленою теплоенергії в Україні використовують приватні домовласники, при цьому 80 % витрачається на опалювання приміщень. Тому питання: як зменшити вартість опалювання будинків є виключно важливим. Дослідження теплового полягання в приміщеннях і розробки заходів щодо підвищення енергоефективності і поліпшенню в комфортних умовах має потребу великої кількості експериментів.

Для того, щоб заощадити на опалюванні, але при цьому отримати значний рівень комфорту необхідно спочатку провести значну кількість трудомістких вимірів, а потім розрахунків, порівняти різні варіанти і вибрати найбільш раціональний. Але при проведенні таких робіт виникають проблеми: наявність дорогоцінного устаткування для вимірів, складність, а інколи навіть неможливість проведення вимірів і технічних розрахунків. Тому, в світовій практиці починають використовувати чисельне комп'ютерне моделювання об'єктів, яке дозволяє розглянути значну кількість варіантів при проектуванні і вибрати оптимальний з точки зору енергоефективності, комфорту, безпеки. Також даний метод дозволяє змоделювати вже існуючий об'єкт, оцінити його ефективність роботи і знайти дороги модернізації.

Біографії авторів

С. О. Хованський, Сумський державний університет, м. Суми, Україна

к.т.н.

І. П. Гречка, НТУ “Харківський політехнічний інститут”, м. Харків, Україна

к.т.н.

Посилання

УДК 621.65

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Хованський, С. О., & Гречка, І. П. (2021). РОЗРАХУНКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕПЛОВОГО СТАНУ ПРИМІЩЕНЬ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 154–155. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/73781