ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ГІДРОСТАТИЧНИХ ОПОР

Автор(и)

  • С. В. Бойко Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна, Україна
  • Д. Ю. Федориненко Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна, Україна
  • С. П. Сапон Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна, Україна

Ключові слова:

Гідростатичні опори.

Анотація

В гідростатичних опорах здатність, що несе, створюється в результаті безперервного вступу в них під тиском робочій рідині. При обертанні ротора здатність опор, що несе, виникає за рахунок одночасного прояву гідростатичного і гідродинамічних ефектів. Їх внесок у вантажопідйомність залежить від робітників і геометричних параметрів підшипників. За інших рівних умов він визначається рівнем швидкостей і відрізняється в періоди пуску, сталого руху і зупинки. Радіальний зсув шпинделя в будь-якому напряму викликає підвищений гідростатичний опір і збільшення тиску масла в робочих кишенях тієї зони, куди напрямлено зрушення. Навпаки, з протилежного боку опір витіканню через зазори і тиск масла зменшуються. Таким чином, виникають сили, які прагнуть відновити центральне положення шпинделя. Оскільки робочих кишень декілька, виникає стійке положення шпинделя в результаті гідростатичного ефекту . Гідростатичні опори роботоспроможні у вузькому діапазоні зміни їх геометричних і експлуатаційних параметрів, тому виникає необхідність в грунтовному розрахунку і аналізі робочих процесів в опорах.

Біографії авторів

С. В. Бойко, Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

к.т.н., доц.

Д. Ю. Федориненко, Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

д.т.н., проф.

С. П. Сапон, Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

к.т.н.

Посилання

УДК 621.924.1/6

Струтинський В.Б., Федориненко Д.Ю. Статистична динаміка шпиндельних вузлів на гідростатичних опорах: монографія / В.Б.Струтинській, Д.Ю.Федориненко. – Ніжин: ТОВ "Видавництво "Аспект- Поліграф", 2011. – 464 с.

Федориненко Д.Ю., Бойко С.В., Сапон С.П. Пошук просторової функції тиску в регульованому радіа-льному гідроста-тичному підшипнику засобами системи CosmosFloWorks / Д.Ю.Федориненко, С.В. Бойко, С.П. Сапон. - Промислова гідравліка і пневматика. – 2012. -№ 2(36). – С. 61 - 65.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Бойко, С. В., Федориненко, Д. Ю., & Сапон, С. П. (2021). ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ГІДРОСТАТИЧНИХ ОПОР. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 145–146. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/73759