ОСОБЛИВОСТІ ЕНЕРГООБМІНУ В ОБЕРТОВИХ ПОТОКАХ РІДИНИ

Автор(и)

  • Д. О. Сьомін Східноукраїнський національний університет ім.В. Даля, м. Сєвєродонецьк, Україна
  • А. С. Роговий Харківський національний автомобільно-дорожній університет, м. Харків, Україна, Україна

Ключові слова:

Обертові потоки.

Анотація

На даний час було проведено багато спроб описати явища, які мають місце в обмежених оборотних потоках плинних середовищ, в першу чергу розподіл тиску – від вакууму, в зоні наближеною до віхи обертання, до позитивного надлишкового тиску на периферії потоку . Це привело до розробок багатьох вихрових апаратів і напівемпіричних методик їх розрахунку, але при цьому практично не розглядалося питання передачі енергії в полі відцентрової сили з метою здобуття і використання потоку високої енергії на периферії камери, для створення нагнітачів . Фізичні ефекти, які лежать в основі передачі енергії в закручених потоках базуються на обміні кількістю руху між переміщуваним середовищем і середовищем-енергоносієм і придбанні енергії у відцентровому полі. Ці ефекти можливо використовувати для створення нових пристроїв, зокрема віхрекамерних нагнітачів, які, в результаті відсутності рухливих частин, мають високі показники надійності і довговічності, що властиві відомій струминній техніці, але мають додаткові позитивні якості відносно енергоефективності, масо-габарітніх показників, конструктивних особливостей і інше .

Біографії авторів

Д. О. Сьомін, Східноукраїнський національний університет ім.В. Даля, м. Сєвєродонецьк

проф. д.т.н.

А. С. Роговий, Харківський національний автомобільно-дорожній університет, м. Харків, Україна

доц. к.т.н.

Посилання

УДК 621.22:621.694

Вихревые аппараты. / А.Д. Суслов, С.В. Иванов, А.В. Мурашкин, Ю.В. Чижиков. – М.: Машиностроение, 1985. – 256 с.

Сьомін Д.О. Вихрові виконавчі пристрої: В 2-х частинах. Ч.2 Однорідні робочі середовища: монографія. / Сьомін Д.О., Павлюченко В.О., Мальцев Я.І., Войцеховський С.В., Роговий А.С., Дмитрієнко Д.В., Мальцева М.О. - Луганськ: вид-во СНУ ім. В.Даля, 2009. – 256 с.

Халатов А.А., Авраменко А.А., Шевчук И.В. Теплообмен и гидродинамика в полях центробежных сил: в 4-х т.- Киев: Ин-т техн. теплофизики НАН Украины, 2000 - т.3: Закрученные потоки. – 477с.

Syomin D., Rogovyi A. Features of a working process and characteristics ofirrotational centrifugal pumps. // Procedia Engineering, Volume 39, 2012, Pages 231–237. http://dx.doi.org/10.1016/j.proeng.2012.07.029.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Сьомін, Д. О., & Роговий, А. С. (2021). ОСОБЛИВОСТІ ЕНЕРГООБМІНУ В ОБЕРТОВИХ ПОТОКАХ РІДИНИ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 137–138. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/73643