ЕКСЕРГЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ГАЗОТУРБІННОЇ УСТАНОВКИ З СИСТЕМОЮ ОХОЛОДЖЕННЯ ЦИКЛОВОГО ПОВІТРЯ ПЕРЕД ЙОГО КОМПРЕСІЄЮ

Автор(и)

  • В. В. Мирошниченко СумГУ «Сумский государственный университет», г. Сумы, Україна
  • С. В. Политучий СумГУ «Сумский государственный университет», г. Сумы, Україна
  • В. М. Арсеньев СумГУ «Сумский государственный университет», г. Сумы, Україна

Ключові слова:

Ексергетичний аналіз, газотурбінні двигуни.

Анотація

Енергоефективність газотурбінних двигунів істотно залежить ось термічних параметрів повітря на вході в компресор. Іськуственноє зниження температури всмоктуваного повітря приводить до пропорційного зменшення енерговитрат на привід компресора. Підтримка нижчих температур всмоктування повітря особливо актуально для кліматичних умов газодобувних країн Північної Африки і Близького сходу. Як засоби охолоджування повітря застосовуються теплоїспользующие холодильні машини – абсорбція бромисто-літієві і пароежекторниє на водяній парі або озонобезопасних синтезованих хладагентах. Покриття дефіциту холоду шляхом його виробництва парокомпрессорнимі холодильними машинами приводить до значних витрат електроенергії, що протіворечит цела охолоджування повітря.

Вибір системи охолоджування для газотурбінного двигуна вимагає оцінки енероеффектівності і обгрунтування раціонального способу охолоджування. Аналіз схемних рішень на базі теплоїспользующих холодильних машин показує різноманітність форм енергії для потоків, що полягають в енергетичній взаємодії. Використання теплових коефіцієнтів теплоїспользующих холодильних машин для порівняння немає коректним, зважаючи на використання для генераторів пари теплових скидань газотурбінної установки. У цьому випадку доцільнішим є залучення ексергитічеського методу термодинамічного аналізу.

Біографії авторів

В. В. Мирошниченко, СумГУ «Сумский государственный университет», г. Сумы

асп.

С. В. Политучий, СумГУ «Сумский государственный университет», г. Сумы

студ.

В. М. Арсеньев, СумГУ «Сумский государственный университет», г. Сумы

проф.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Мирошниченко, В. В., Политучий, С. В., & Арсеньев, В. М. (2021). ЕКСЕРГЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ГАЗОТУРБІННОЇ УСТАНОВКИ З СИСТЕМОЮ ОХОЛОДЖЕННЯ ЦИКЛОВОГО ПОВІТРЯ ПЕРЕД ЙОГО КОМПРЕСІЄЮ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 130–131. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/73610