АЕРОДИНАМІЧНІ ЗАДАЧІ ВЕНТИЛЯЦІЇ НА ВЕЛИКИХ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

Автор(и)

  • В. А. Ковальов НTУУ «Київський політехнічний інститут», м. Київ, Україна, Україна
  • С. О. Корольов НTУУ «Київський політехнічний інститут», м. Київ, Україна, Україна

Ключові слова:

Вентиляція, суміші, технологічні процеси.

Анотація

Серед багатьох галузей промисловості друге місце за шкідливими викидами в довкілля займає металургійна галузь. Коксохімічне, агломераційне, доменне, феросплавне і сталеплавильне виробництва, пов'язані з використанням спеціального устаткування, матеріалів і виробів, які є джерелами виділення пило повітряних сумішей, супутніх газів, в приміщеннях, а також теплових потоків різної інтенсивності. При цьому впродовж багатьох років актуальними залишаються завдання забезпечення високого рівня екологічної безпеки устаткування і технологічних процесів за рахунок ефективної утилізації відпрацьованих газів, пилу, шкідливих викидів, і тому подібне.

Найуразливішим місцем в процесі металургійного виробництва є плавильний блок, який включає саме доменну піч зі всіма супутніми агрегатами (вантажні пристрої, система відведення шлаків, вентиляційна система, і тому подібне). Він потребує встановлення потужної вентиляції для того, щоб відводити не лише потоки нагрітих газів і повітря (до 10000С), але і супутніх маленьких твердих частин від розплавленого металу, шлаків, пилу, і так далі. Піднімаючись догори від печі, відмічені тверді частини поступово охолоджуються (до приблизно 4000С) і змінюють траєкторію руху, падаючи вниз і поширюючись довкола плавильного блоку. При цьому деякі надлегкі фракції пилу впродовж довгого часу можуть існувати в повітрі замкнутого приміщення, викликаючи захворювання персоналу.

Біографії авторів

В. А. Ковальов, НTУУ «Київський політехнічний інститут», м. Київ, Україна

д.т.н., проф.

С. О. Корольов, НTУУ «Київський політехнічний інститут», м. Київ, Україна

аспірант

Посилання

УДК 532.53

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Ковальов, В. А., & Корольов, С. О. (2021). АЕРОДИНАМІЧНІ ЗАДАЧІ ВЕНТИЛЯЦІЇ НА ВЕЛИКИХ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 53–54. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/68245