ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ В ГІДРОСИСТЕМІ ЛІТАКА З НАСОСАМИ РЕГУЛЬОВАНОЇ ПРОДАЧІ

Автор(и)

  • Г. Й. Зайончковський Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна., Україна
  • В. С. Бутько Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна.,
  • Т. В. Тарасенко Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна, Україна

Ключові слова:

Гідросистема.

Анотація

Світовою тенденцією в розвитку централізованих гідросистем (ГС) літаків транспортної категорії є широке використання насосів з регульованою подачею, які забезпечують постійний тиск в напірній магістралі ГС на різних режимах польоту літака. Накопичений досвід експлуатації вітчизняних літаків, які мають централізовані гідросистеми з насосами регульованої подачі, показує на можливість виникнення в перехідних режимах роботи ГС значних слабо згасаючих коливань тиску в напірній магістралі за насосом. Такі коливання тиску істотно підвищують навантаження на підшипники і елементи гойдаючого вузла насоса, значно зменшуючи його ресурс.

Особливо такі негативні явища властиві гідросистемам літаків Ту-134А і Як-42, в яких використовуються аксіально-поршневі насоси змінної подачі типа НП-34М і НП-72МВ відповідно. Виникнення в гідросистемах цих літаків таких типових експлуатаційних несправностей, як зменшення тиску на вході в насос або падіння тиску зарядки газової порожнини пневматичного акумулятора збільшує час і коливальність перехідних процесів в ГС літака під час зміни режиму його польоту.

Біографії авторів

Г. Й. Зайончковський, Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна.

д.т.н., проф.

В. С. Бутько, Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна.

к.т.н., доц.

Т. В. Тарасенко, Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна

к.т.н., доц.

Посилання

УДК 629.735.063

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Зайончковський, Г. Й., Бутько, В. С., & Тарасенко, Т. В. (2021). ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ В ГІДРОСИСТЕМІ ЛІТАКА З НАСОСАМИ РЕГУЛЬОВАНОЇ ПРОДАЧІ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 84–85. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/68244