СТРУКТУРА ЦИРКУЛЯЦІЙНИХ ТЕЧІЙ РІДИНИ В РЕЗЕРВУАРАХ З НАПРАВЛЯЮЧИМИ АПАРАТАМИ

Автор(и)

  • В. А. Ковалёв НTУУ «Киевский политехнический институт», г. Киев, Украина, Україна

Ключові слова:

Течія, екологічна безпека польоту, імітаційне моделювання.

Анотація

На початку 3-го тисячоліття інтенсивність освоєння космічного простору зросла у декілька разів, розширюючи і без того багаточисельні практичні застосування. Географічні, геологічні, метеорологічні і інші дослідження активно проводяться за допомогою космічних апаратів (КА), що виводяться на навколоземну орбіту. Вони дозволяють встановить розгалужені і швидкодіючі телекомунікації і елементи мобільного зв'язку і так далі Для надійного технічного забезпечення вказаних додатків необхідні ретельні дослідження динаміки і керованості КА, а також раціонального використання палива, забезпечення надійності і екологічної безпеки польоту КА.

Імітаційне моделювання перебігу рідкого палива на борту КА, наприклад, осесиметричного перебігу нестискуваної рідини в паливних баках, ґрунтується, як правило, на використанні повних рівнянь руху Нав’є-Стокса, виражених у відповідних координатах, наприклад, для течій в циліндрі застосовуються циліндрові координати (R, φ, Z). З врахуванням граничних умов прилипання рідини на стеіках і нульових швидкостях на оси обертання судини, а також твердотілого розподілу швидкості в початковий момент часу перебігу у всьому просторі резервуару можна розглядати нелінійну модель нестаціонарного розподілу швидкостей, давлений і кругових моментів в'язкого тертя рідини об стінки резервуару.

Біографія автора

В. А. Ковалёв, НTУУ «Киевский политехнический институт», г. Киев, Украина

д.т.н., проф.

Посилання

УДК 532.53 : 629.784

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Ковалёв, В. А. (2021). СТРУКТУРА ЦИРКУЛЯЦІЙНИХ ТЕЧІЙ РІДИНИ В РЕЗЕРВУАРАХ З НАПРАВЛЯЮЧИМИ АПАРАТАМИ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 51–52. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/68242