РЕЗОНАНСНИЙ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИЙИ ВІБРОКАВІТАТОР ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ СТОКІВ ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • Л. І. Шевчук Національний університет «Львівська політехніка» м. Львів, Україна, Україна
  • І. С. Афтаназів Національний університет «Львівська політехніка» м. Львів, Україна, Україна
  • О. І. Строган Національний університет «Львівська політехніка» м. Львів, Україна, Україна

Ключові слова:

Віброкавітатор, очисні технології, біологічне знезараження.

Анотація

Специфікою стоків харчових виробництв і підприємств переробки сільськогосподарської продукції є переважаюча частина в об'ємі їх забрудників органіки і мікроорганізмів у вигляді всіляких бактерій і грибів. Це властиво і переробці молочної продукції, і пивоварінню і виготовленню безалкогольних напоїв, і консервації продуктів харчування і цілому ряду родинних виробництв.

Вживані в сьогоденні на теренах України очисні технології стоків цих виробництв зорієнтовані, переважно, на морально застарілу технологію «розчинення стоків побутовими стічними водами» або ж на їх біологічне знезараження. У технології розчинення стоків, яку застосовують на переважаючій більшості мало потужних виробництв районного масштабу, стічні води після відстоювання змішують з побутовими стічними водами міських систем водовідвід і каналізації. Направляють їх на поля аерації і в подальшому скидають в природні відкриті водоймища. Біологічні забрудники тут не лише не руйнуються, а навпаки, переважно активно розмножуються, згубно впливаючи в подальшому на екологію довкілля.

Біологічне знезараження значно ефективніше та і йому властивий ряд недоліків, найвідчутнішими з яких є складнощі вирощування і збереження активної біомаси, а також потреба, в утилізації залишкових опадів і мулу.

Біографії авторів

Л. І. Шевчук, Національний університет «Львівська політехніка» м. Львів, Україна

к.т.н., доц.

І. С. Афтаназів, Національний університет «Львівська політехніка» м. Львів, Україна

д.т.н., проф.

О. І. Строган, Національний університет «Львівська політехніка» м. Львів, Україна

асистент

Посилання

УДК 621.3.014.868

Эльпинер И.Е. Ультразвук. Физико-химическое и биологическое действие / И.Е. Эльпинер. – М.: Физматгиз, 1963

.

Вітенько Т.М. Механізм та кінетичні закономірності інтенсифікуючої дії гідродинамічної кавітації у хіміко-технологічних процесах: дис. д-ра техн. наук. – Львів, 2010.

Шевчук Л.І. Низькочастотні віброрезонансні кавітатори: монографія / Л.І. Шевчук, І.С. Афтаназів, О.І. Строган, В.Л. Старчевський. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2013. -176с.

Маргулис М.А. Основы звукохимии (химические реакции в акустических полях) / М.А. Маргулис. – М.: Выcш. школа, 1984. – 272 с.

Пат. на корисну модель 94991 UA Україна МПК В01J 19/00 Спосіб віброрезонансної кавітаційної очисної обробки від біологічних забруднень /Шевчук Л.І., Старчевський В.Л., Афтаназів І.С., Строган О.І., Предзимірська Л.М.; заявник і платник національний університет «Львівська політехніка» (Україна); №u201406230; заявл.05.06.2014; опубл. 10.12.2014, Бюл. №23.

Пат. на корисну модель 107769 UA Україна МПК В01J 19/00 Вібраційний електромагнітний кавітатор /Старчевський В.Л.,Шевчук Л.І., Афтаназів І.С., Строган О.І.; заявник і платник національний університет «Львівська політехніка» (Україна); №а201400823; заявл.29.01.2014; опубл. 10.02.2015, Бюл. №3.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Шевчук, Л. І., Афтаназів, І. С., & Строган, О. І. (2021). РЕЗОНАНСНИЙ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИЙИ ВІБРОКАВІТАТОР ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ СТОКІВ ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 45–49. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/68233