Гідравлічні особливості течії рідини крізь отвори у обертовому циліндрі

Автор(и)

  • Є. В. Мочалін Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна, Україна
  • Ф. С. Ходченко Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна, Україна

Ключові слова:

Течія, отвір, потік.

Анотація

Одним з актуальних напрямів сучасних досліджень в гідродинаміці - це вивчення закручених потоків в пристроях з оборотними проникними поверхнями. Закручування потоку в оборотних системах широко застосовується в техніці як засіб інтенсифікації процесів тепло- і масопереносу, а також розділення фаз суспензій .

Проте, рух рідини в оборотних системах з проникнімі поверхнями є недостатньо вивченим завдяки складності як теоретичного опису, так і проведення експериментальних досліджень . Тому для визначення характеристик технічних пристроїв, де реалізуються такі течії, основним сучасним підходом є чисельне моделювання. Але цю дорогу важко реалізувати в практичній проектно-інженерній діяльності. Виходячи з цього, питання розробки аналітичних співвідношень і інженерних методів розрахунку стає актуальним.

У даній роботі розглядається завдання протікання рідини зовні всередину крізь отвори в оборотному перфорованому циліндрі. Така схема використовується в ротаційних фільтрах очищення рідин . Дані пристрої потребують детального вивчення картини течії в отворах в циліндрі, що фільтрує, і поблизу його поверхні. Дослідження виконані з метою встановлення структури потоку і здобуття даних для визначення аналітичних співвідношень емпіричного характеру для інженерних розрахунків інтегральних характеристик руху рідини за умов, що розглядаються.

Біографії авторів

Є. В. Мочалін, Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна

д.т.н., проф.

Ф. С. Ходченко, Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна

студент

Посилання

УДК: 532.54:62-73

Serre E. Stability of Taylor–Couette flow in a finite-length cavity with radial throughflow / E.Serre, M.A. Sprague and R.M. Lueptow // Phys. Fluids.− 2008.− Vol. 20. – Article ID: 034106. –10 p.

Мочалин Е.В. Теплообмен и гидродинамика в полях центробежных массовых сил / Е.В. Мочалин, А.А. Халатов.– Киев: Ин-т техн. теплофизики НАН Украины, 2010.– Т.8: Гидродинамика закрученного потока в ротационных Рис. 1 – Лінії току рідини у відносному русі.

фильтрах.– 428 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Мочалін, Є. В., & Ходченко, Ф. С. (2021). Гідравлічні особливості течії рідини крізь отвори у обертовому циліндрі. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 33–34. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/68215