ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ КАВІТАЦІЙНИХ ЕФЕКТІВ НА ПРОЦЕС ВИЛУЧЕННЯ БАР З РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ
Ключові слова:
Кавітаційний ефект, випромінювання, вакуумування, кавітація.Анотація
Аналіз результатів теоретичних і науково-практичних робіт, які присвячені вивченню процесів виключення цільових компонентів з рослинної сировини засвідчує, що технології інтенсивного і ефективного екстрагування є на сьогодні приорітетними і актуальними. Вживання фізичних методів впливу, таких як електророзряд, НВЧ випромінювання, вакуумування, кавітація, є ефективними дорогами інтенсифікації процесів, для яких характерним є повільне протікання і низька ефективність використання ресурсів сировини.
Інтересним із цього приводу є вивчення впливу ефектів, які супроводжують кавітацію, в процесах екстрагування. Відомі дослідження і науково-технічні практичні пропозиції відносно вживання ефектів гідродинамічної і ультразвукової кавітації. Зокрема, в харчовій промисловості в технологіях виробництва плодоовочевих соків, вплив кавітаційних ефектів сприяє інтенсивному перемішуванню системи сировина–екстрагент і відповідно прискорюється масообмін. Досліджено, що за кавітаційних умов кінетика виключення ПАНІВ залежить від їх приналежності до хімічної групи, а використання гідродинамічної активації екстрагента забезпечує зростання масообмінних коефіцієнтів. В той же час механізми впливу окремих кавітаційних ефектів характеризуються достатньою складністю і трактуються по різному. Не можна нехтувати і тим, що сучасні погляди на механізм виключення цільових компонентів з рослинної сировини також неоднозначні, а отримані практичні результати не дають чіткого уявлення про процес. Тому для кращого його розуміння і пояснення механізмів інтенсифікації необхідним є встановлення закономірностей впливу фізико-хімічних чинників.
Посилання
УДК 66.061