КОМПЛЕКСНА ТЕХНОЛОГІЯ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ

Автор(и)

  • Т. И. Веретельник Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина, Україна
  • Н. В. Соломаха Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина, Україна

Ключові слова:

Очищення води, знезараження води, технологія нанофільтрації води.

Анотація

На сьогодні існують різні системи очищення води: мембранні технології, технології кавітацій, ультрафільтрація для знезараження води, і так далі

До мембранних технологій відноситься нанофільтрація води, яка відрізняється ось ультрафільтрації тим, що отвір-пори в мембрані нанофільтрації менше в 10-50, чим в мембранах ультрафільтрації, і складає ~ 0,001 мкм (1 нм). Тиск, потрібний для хорошої нанофільтрації вище в 2-3 рази, чим потрібні для ультрафільтрації.

Отже, технологія нанофільтрації води дозволяє майже повністю видалити з води крупні заряджені частки (багатовалентні іони). Наприклад, кальцій, магній, свинець, мідь, ртуть інші важкі метали, марганець, залізо, фосфати, пестициди, і так далі. За допомогою нанофільтрації знезаражується вода, тобто, відбувається безреагентна дезинфекція води.

Існує ряд других способів (методів) по очищенню води і знезараженню. Відомо, що ось твердих домішок воду в основному ефективно очищають через фільтри. Для біологічного очищення в цілях знезараження традиційно застосовують ультрафіолетові лампи низького тиску. Але вони малоефективні при знищенні спорообразующих бактерій, вірусів, грибків, водоростей і цвілі. Низька ефективність даного методу пов'язана з необхідністю частого обслуговування установки (чищенням захисних оболонок ламп).

Біографія автора

Т. И. Веретельник, Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина

к.т.н.

Посилання

УДК 628.16

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Веретельник, Т. И., & Соломаха, Н. В. (2021). КОМПЛЕКСНА ТЕХНОЛОГІЯ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 23–24. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/68203