ВИБІР МОДЕЛІ ТУРБУЛЕНТНОСТІ ПРИ РОЗРАХУНКУ ГІДРОДИНАМІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ У КАВІТАЦІЙНИХ ПРИСТРОЯХ

Автор(и)

  • Т. И. Веретельник Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина, Україна
  • Н. В. Соломаха Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина, Україна
  • А. В. Себко Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина, Україна

Ключові слова:

модель, кавітаційна зона.

Анотація

Моделювання течії в гідродинамічних пристроях безпосередньо пов'язане з фундаментальною проблемою моделювання турбулентності. У зв'язку з цим у всьому світі вже більше ста течія ведуться роботи за рішенням турбулентності.

При дослідженні двофазної течії в реакторі кавітації вихрового типа були досліджені пульсаційні характеристики перебігу в'язкої рідини. У режимах кавітації осциляції швидкості, що зароджується і слабкої, носять періодичний характер.

Із зменшенням числа кавітації величина зони кавітації збільшується, характер флуктуацій стає аперіодичним. Як показав чисельний і фізичний експерименти в пристіночних зонах, де інтенсивність кавітації висока, розраховані амплітуди пульсацій хороший узгоджуються. У приосевій зоні розрахункові амплітуди істотно нижче експериментальних, що пов'язане з ослабленням ефектів кавітацій і проявом турбулентного характеру течії.

Таким чином, для інженерних розрахунків потрібні моделі турбулентності, досить точний усереднені поля, що описують, і великомасштабні пульсації течій.

Біографія автора

Т. И. Веретельник, Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина

к.т.н.

Посилання

УДК 532.5.032

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Веретельник, Т. И., Соломаха, Н. В., & Себко, А. В. (2021). ВИБІР МОДЕЛІ ТУРБУЛЕНТНОСТІ ПРИ РОЗРАХУНКУ ГІДРОДИНАМІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ У КАВІТАЦІЙНИХ ПРИСТРОЯХ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 22–23. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/68200