МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ТЕПЛОМАСООБМІНУ ПАРОГАЗОВИХ БУЛЬБАШОК З НАВКОЛИШНЬОЮ РІДИНОЮ

Автор(и)

  • Т. И. Веретельник Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина, Україна
  • А. В. Себко Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина, Україна

Ключові слова:

Парогазова кавітація, тепломасообмін, гідродинамічний процес.

Анотація

Вивченню механізмів парогазової кавітації важко тією обставиною, що вплив тепломассообменних і гідродинамічних процесів, що визначають високий рівень динамічних дій, найбільшою мірою виявляється на стадії максимального стискування парогазового бульбашки, тривалість якої вимірюється в масштабах мікрометрів.

У даній статті розглядається сферично-симетричне завдання про еволюцію двокомпонентної парогазового бульбашки в нестискуваній, в'язкою, теплопровідній рідині. Робиться допущення про однорідність тиску парогазової суміші в бульбашці (гомобарічеська модель), що дозволяє побудувати ефективні алгоритми рішення задачі.

Враховуємо, що парогазова суміш в бульбашці підкоряється управлінню стану досконалого газу, а на поверхні розділу є термодинамічні рівноваги між парою і рідиною. У основі математичної моделі лежить система звичайних диференціальних рівнянь, що включає модифіковане, з метою обліку масообміну рівняння Релея - Плессета, рівняння руху кордону бульбашки і рівняння енергії в бульбашці.

Біографії авторів

Т. И. Веретельник, Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина

к.т.н.

А. В. Себко, Черкасский государственный технологический университет, г.Черкассы, Украина

аспирант

Посилання

УДК 532.528

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Веретельник, Т. И., & Себко, А. В. (2021). МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ТЕПЛОМАСООБМІНУ ПАРОГАЗОВИХ БУЛЬБАШОК З НАВКОЛИШНЬОЮ РІДИНОЮ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20), 21–22. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/68198