УЛЬТРАЗВУКОВА КАВІТАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ОТРИМАННЯ РІДИН З ОСОБЛИВИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ

Автор(и)

  • А. В. Ляшок НТУУ «Київський політехнічний інститут», м. Київ, Україна, Україна
  • О. Ф. Луговський НТУУ «Київський політехнічний інститут», м. Київ, Україна, Україна

Ключові слова:

Ультразвук, кавітаційна технологія.

Анотація

В деяких технологічних процесах, в медицині і в побуті часто виникають потреби в створені рідини з особливими властивостями, наприклад, з високою мірою насичення газом і знезараженою без вживання хімічних реагентів. Так, в терапії і фармацевтичній промисловості застосовують кисневі напої з високою мірою насичення киснем і рідини з високою мірою хімічної чистоти і знезараження. Здобуття рідин з такими особливими властивостями є актуальним завданням. Тому виникають необхідність у впровадженні нових перспективних розробок в цьому напрямі.
Авторами запропонована нова технологія обробки рідин за допомогою ультразвукової кавітації, а саме ультразвуковій розпиленості в тонкому шарі. Згідно нової технології дрібнодісперсне (10.20 мкм) розпиленість питної води відбувається в кисневу камеру, де за рахунок значного збільшення площі контакту води з киснем досягається швидке і якісне насичення води киснем . Наявність кавітацийной складової у вигляді кавітацийного прошарку на вібруючій з ультразвуковою частотою поверхні диспергатора забезпечує безреагентне знезараження рідини. Додаткове знезараження може відбуватися за рахунок дрібнодісперсного ультразвукової розпиленості рідини в озонове газове середовище. Ефективність технології досягається завдяки високій концентрації ультразвукової енергії в тонкому шарі при розпиленості і значному збільшенню поверхні контакту озону з дрібнодісперсно розпорошеною рідиною.

Біографії авторів

А. В. Ляшок, НТУУ «Київський політехнічний інститут», м. Київ, Україна

к.т.н.

О. Ф. Луговський, НТУУ «Київський політехнічний інститут», м. Київ, Україна

д.т.н., проф.

Посилання

УДК 621.647.23

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Ляшок, А. В., & Луговський, О. Ф. (2021). УЛЬТРАЗВУКОВА КАВІТАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ОТРИМАННЯ РІДИН З ОСОБЛИВИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», (20). вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/60-61