УЛЬТРАЗВУКОВА КАВІТАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ОТРИМАННЯ РІДИН З ОСОБЛИВИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ
Ключові слова:
Ультразвук, кавітаційна технологія.Анотація
В деяких технологічних процесах, в медицині і в побуті часто виникають потреби в створені рідини з особливими властивостями, наприклад, з високою мірою насичення газом і знезараженою без вживання хімічних реагентів. Так, в терапії і фармацевтичній промисловості застосовують кисневі напої з високою мірою насичення киснем і рідини з високою мірою хімічної чистоти і знезараження. Здобуття рідин з такими особливими властивостями є актуальним завданням. Тому виникають необхідність у впровадженні нових перспективних розробок в цьому напрямі.
Авторами запропонована нова технологія обробки рідин за допомогою ультразвукової кавітації, а саме ультразвуковій розпиленості в тонкому шарі. Згідно нової технології дрібнодісперсне (10.20 мкм) розпиленість питної води відбувається в кисневу камеру, де за рахунок значного збільшення площі контакту води з киснем досягається швидке і якісне насичення води киснем . Наявність кавітацийной складової у вигляді кавітацийного прошарку на вібруючій з ультразвуковою частотою поверхні диспергатора забезпечує безреагентне знезараження рідини. Додаткове знезараження може відбуватися за рахунок дрібнодісперсного ультразвукової розпиленості рідини в озонове газове середовище. Ефективність технології досягається завдяки високій концентрації ультразвукової енергії в тонкому шарі при розпиленості і значному збільшенню поверхні контакту озону з дрібнодісперсно розпорошеною рідиною.
Посилання
УДК 621.647.23