Методика використання ультразвукових кавітаційних технологій у харчовій галузі

Автор(и)

  • Ірина Берник Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, Україна, Україна

Ключові слова:

ультразвукова технологія; харчові середовища; реологічні властивості; методика; стадії обробки; параметри; енергія; інтенсивність; потужність

Анотація

Ультразвукові кавітаційні технології набули широкого використання у технологічних процесах харчових виробництв. В роботі розроблена методика використання ультразвукових кавітаційних технологій для обробки середовищ харчової промисловості на основі врахування їхніх реологічних особливостей. Особливість даних досліджень є врахування властивостей на основі розгляду класифікаційних ознак оброблюваних середовищ, які підлягають акустичній обробці. Процес врахування реологічних властивостей полягав у виборі відповідної фізичної моделі, яка адекватно відображає реальні умови зміни параметрів і характеристики процесу обробки. Вибір моделі ґрунтувався  на таких базових характеристиках, як деформація і напруження, які виникають під час технологічного впливу і формують напружено-деформований стан середовища. Визначений функціонал, який є інтегральним критерієм оцінки процесу, визначальними параметрами якого є тиск, енергія, інтенсивність і потужність.

Біографія автора

Ірина Берник, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, Україна

Професор кафедри процесів та обладнання переробки продукції АПК

Посилання

. Луговський О.Ф., Берник І.М. Встановлення основних параметрів впливу технологічного середовища на робочий процес ультразвукової кавітаційної обробки. Вібрації в техніці та технологіях. ‒ 2014. ‒ № 3 ‒ (75). ‒ С. 21–126.

Берник І.М. Аналіз параметрів впливу на формування моделі акустичної обробки рідинних харчових середовищ. Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. Серія «Технічні науки». ‒ 2014. ‒ Вип. 45. ‒ Т. 2. ‒ С. 129–133.

Берник І.М., Назаренко І.І., Луговський О.Ф. Дослідження хвильового опору рідинно-дисперсних середовищ в умовах ультразвукової кавітаційної обробки. Mechanics and Advanced Technologies. ‒ 2021. ‒ Vol. 5. ‒ № 3. ‒ Р. 351–358.

Bernyk I., Nazarenko I., Luhovskyi O., Svіdersky A. Researcher of the influence of low-frequency and high-frequency actions on processing of technological environments. Еureka: Physics and Engineering. ‒ 2018. ‒ № 1. ‒ Р. 73–86.

Nazarenko I., Bernyk I. Research of the processes of acoustic cavitation technology for processing dispersed media. Dynamic processes in technological technical systems. ‒ 2021. ‒ Р. 94–109.

Берник І.М. Інтенсифікація процесу екстрагування рослинної сировини з використанням ультразвукової кавітації. Техніка, енергетика, транспорт АПК. ‒ 2017. ‒ № 3 (98). ‒ С. 69–73.

Берник І.М. Дослідження в’язкості дисперсних середовищ в умовах їхньої інтенсивної обробки. Техніка, енергетика, транспорт АПК. ‒ 2018. ‒ № 1 (100). ‒ С. 62–67.

Луговський О.Ф., Мовчанюк А.В., Берник І.М., Шульга А.В., Гришко І.А. Апаратне забезпечення ультразвукових кавітаційних технологій. Монографія. Вінниця: ФОП Кушнір Ю.В., 2021. ‒ 216 с.

Луговський О.Ф., Шульга А.В., Берник І М., Гришко І.А., Мовчанюк А. В., Зілінський А.І. Ультразвукові технологічні процеси. Розпилення та екстрагування: Монографія. Вінниця: Видавець ФОП Кушнір Ю.В., 2022. ‒ 288 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-26

Як цитувати

Берник, І. (2024). Методика використання ультразвукових кавітаційних технологій у харчовій галузі. Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», 28(1), 47–50. вилучено із https://confproc.pgm.kpi.ua/article/view/318579