ЗАСТОСУВАННЯ УЛЬТРАЗВУКОВОЇ КАВІТАЦІЇ В ТЕХНОЛОГІЇ ОТРИМАННЯ ВОДНЮ - Ночніченко, Ігор Вікторович; Луговський, Олександр Федорович; Костюк, Дмитро Вікторович; Зілінський, Андрій Іванович (Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», 2021)
У роботі розглядається застосування ультразвукової кавітації при електролізі водного розчину для отримання водню. Метод отримання водню шляхом електролізу є добре відомим і поширеним, проте, має не надто високу енергоефективність та потребує контролю та підтримки робочого режиму. Відомими проблемами при роботі електролізера є зміна хімічного складу електроліту з часом та його неоднорідність, забруднення пластин та налипання на них бульбашок газу. Застосування ультразвукових коливань є достатньо поширеним при різноманітних технологічних процесах, тому його використання в процесі електролізу може дозволити підвищити продуктивність роботи електролізера та час його безперервної роботи. Розроблено стенд для перевірки ефективності роботи електролізера та проведена оцінка підвищення ефективності генерації газу під дією ультразвукового поля.