ПРЕЦЕСІЯ ОСЕСИМЕТРИЧНОЇ ТЕЧІЇ РІДКОГО ПАЛИВА У СФЕРИЧНОМУ РЕЗЕРВУАРІ - Ковальов, Василь Анатолійович (Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці», 2021)
Пропонований матеріал відноситься до теоретичних та експериментальних досліджень гідродинамічного механізму розвитку внутрішніх течій у паливних резервуарах космічних об’єктів, які здатні впливати на розподіл силових параметрів упродовж програмного польоту на навколоземній орбіті. Подібні а б в Рис. 3 – Эволюция меридиональных циркуляций в сферическом баке при инерционном вращении жидкости при различных числах Рейнольдса: а) Re = 1600 – 2140 б) Re = 2730 – 3840 в) Re = 4500 – 5180 67 течії можуть спричинювати суттєві нестійкості роботи рушійної установки, значно збільшуючи витрату палива на борту через необхідність виконувати компенсаційні маневри. Моделювання подібних течій у лабораторних умовах має на увазі вимірювання компонент вектора швидкості, крутних моментів в’язкого тертя потоку на стінках резервуару та побудову трьохмірної картини їх розподілу за часом. У поданій роботі за результатами вимірювань у всьому просторі модельного резервуару встановлено ефект відхилення (прецесію) вісі симетрії потоку від початкового вертикального положення, що має впливати на деяку переорієнтацію силових впливів рідини на конструкцію об’єкта.